Meer over ragdolls

 

 

De Ragdoll kat is een vrij rustig en aanhankelijk kattenras waardoor ze zich heel gemakkelijk aanpassen aan het gezin.

Daarnaast zijn ze erg sociaal, erg op mensen gericht, ontzettend nieuwsgierig en vriendelijk. Dit is een leuke huiskat, ook wanneer je andere huisdieren hebt of als je kinderen hebt. Met positieve bekrachtiging in de vorm van lof en voedselbeloningen kan je een Ragdoll aanzetten tot het sneller leren van trucs en goed gedrag, zoals het gebruik van een krabpaal.

 

De Ragdoll is een speelse kat die zeer geschikt is als huiskat, toch houden ze nu en dan van de buitenlucht. Je vindt een Ragdoll op je bank of bed, maar over het algemeen niet veel hoger dan dat. Hij blijft liever op hetzelfde niveau als de mensen rondom hem in plaats van het hoogste punt in een kamer op te zoeken. Dat is dus ook de reden dat mensen een hoge krabpaal voor een Ragdoll kopen.

 

Ragdoll profiel

Herkomst : Riverside
Levensverwachting : 12-17 jaar
Gemiddelde hoogte : 23-28 cm
Gemiddeld gewicht Vrouw : 5-7 kg
Gemiddeld gewicht Man : 7-10 kg
Vachttype : Middellange tot lange vacht, die zacht en zijdeachtig is.

 

Vachtkleur

De ragdolls worden wit van kleur geboren met helderblauwe ogen. Naarmate ze ouder worden, beginnen ze hun vachtkleur te vertonen. Ragdolls vallen onder de pointkatten, Colourpoint. Dat wil zeggen dat de points, dus de oren, poten, staart en masker zijn gekleurd terwijl het lichaam lichter gekleurd is. De kleuren van de Ragdoll zijn Seal, Blue, Chocolate, Lilac, Red, Creme en Tortie, al deze kleuren komen ook in lynx (tabby) voor.
Verzorging vereist : Vereist regelmatig kammen en borstelen om haarballen te voorkomen.
Vergelijkbare rassen : Birman

 

Oorsprong en geschiedenis Ragdoll

Het kattenras Ragdoll is ontstaan in Amerika in de jaren zestig. Op dat moment is Ann Baker begonnen met een witte Angora-achtige poes. Deze kat heette Josephine en was van Ann Bakers buurvrouw. Ze had vaak kittens die allemaal wild waren. Na een tijdje is Josephine door een auto aangereden, maar heeft het overleefd. Toen werd Josephine overgebracht naar de plaatselijke Universiteit, waar haar leven werd gered. Ze werd genezen verklaard en kreeg na een tijdje terug kittens. De kittens waren anders dan die voor het ongeluk. Ze waren zeer lief, erg speels en totaal ontspannen. De katten hielden echt van de menselijke aandacht en Josephines eigenaar wilde van de kittens af. Ann Baker vond dit gedrag erg interessant en besloot een aantal kittens te nemen. En zo begon het prille ontstaan van de Ragdoll.

Later hebben Perzische Katten en Birmanezen mogelijk ook bijgedragen aan de ontwikkeling van de Ragdoll. Andere mensen waren ook begonnen met het fokken van Ragdolls. De Cat Fanciers Association begon de katten in 1993 te registreren en gaf in het jaar 2000 volledige erkenning aan de Ragdoll.

 

Karakter Ragdoll

De Ragdoll staat bekend om zijn vrij rustig en aanhankelijke karakter. Deze katten zijn echte schootzitters als ze er zin in hebben. Toch zijn wel altijd in de buurt van zijn mensen te vinden. Meestal is dat naast je. Dit wil echter niet zeggen dat de katten nooit op schoot willen liggen, maar meestal willen de katten wel bij je zijn. De Ragdoll zal je vaak volgen net als een klein hondje. Daarom dien je goed op te letten dat ze niet voor je voeten lopen of staan en dat je er over struikelt. Het zijn erg sociale katten en ze zijn ook erg op mensen gericht. Ook zijn ze ontzettend nieuwsgierig en vriendelijk. Hun hele lang blijven de Ragdolls speels.

 

In tegenstelling tot veel katten, willen ​​Ragdolls graag in de armen van iedereen liggen, zelfs als ze op hun rug worden in slaap gewiegd. De Ragdoll is kalm en goedaardig van aard, dit stelt hen in staat om zonder veel moeite met het hele huishouden om te gaan. De Ragdoll is van nature vrij sterk, maar hij gedraagt ​​zich zeer vredig en tijdens de aanval geeft hij er de voorkeur aan zich niet te verdedigen, maar rustig te vertrekken. Ze kunnen heel goed opschieten met andere huisdieren. Met een zachte en lieve stem herinneren ze je aan de maaltijd of vragen ze om hun te aaien, maar ze zijn niet overdreven vocaal.

 

Een Ragdoll is geweldig…

Dit ras is geweldig … Ragdolls houden onvoorwaardelijk van een persoon en vertrouwen die dan ook volledig. Dit kan je merken hoe ze slapen. Katten die je volledig vertrouwen gaan op hun rug liggen om te slapen omdat ze er zeker van zijn dat niemand hen ongemak of pijn zal bezorgen. Ze houden van hun mensen, begroeten hen bij de deur, volgen hen door het huis en nestelen zich in bed wanneer ze de kans krijgen. Je kan ze ook gemakkelijk trainen om te komen wanneer ze worden opgeroepen of speelgoed op te halen dat voor hen wordt weggegooid. Je kan het karakter van de Ragdoll is een beetje vergelijken met dat van een Heilige Birmaan.

 

Uiterlijk van de Ragdoll

De Ragdoll valt op door hun grote, halflange vacht in een puntig patroon en sprankelende blauwe ogen. Ze behoren tot de grootste van de gedomesticeerde katten, met sommige katers met een gewicht van 9 kg of meer. Een Ragdoll heeft een lichtgekleurd lichaam met een donkerder gezicht, benen, staart en oren. Ragdolls bereiken hun volledige grootte en vachtontwikkeling pas als ze drie tot vier jaar oud zijn.

De rasstandaard van de Cat Fanciers Association zegt dat de Ragdoll een grote, brede kop in een gemodificeerde wigvorm moet hebben. Alle zijden van het hoofd moeten even lang zijn en de snuit moet voorzichtig afgerond zijn. De ogen worden beschreven als levendige blauwe ovalen.

De middelgrote oren hebben afgeronde uiteinden die naar voor kantelen. Deze katten hebben een zware, sterke nek, die overgaat in een groot en lang lichaam dat breed, stevig en zwaar van bot is. De zware botten zijn matig lang, met de achterpoten langer dan de voorpoten. De lange staart ziet eruit als een golvende pluim.

 

De vacht van de Ragdoll

De Ragdoll heeft een half lange en zijdeachtige vacht die bijna of niet klit. Op het gezicht is de beharing kort met rond de nek een prachtige kraag dat weer korter wordt op de schouderbladen en zich doorzet over de staart. Ragdolls vallen onder de pointkatten, Colourpoint. Dat wil zeggen dat de points, dus de oren, poten, staart en masker zijn gekleurd terwijl het lichaam lichter gekleurd is. Daarnaast hebben point Ragdolls blauwe ogen.

Kittens worden spierwit geboren waarna de kleuren langzaam duidelijk worden. Pas rond het derde jaar heeft de vacht haar volledige en definitieve kleur. De kleuren van de Ragdoll zijn Seal, Blue, Choclate, Lilac, Red, Creme en Tortie, al deze kleuren komen ook in lynx (tabby) voor.

 

De drie hoofdvariëteiten van de Ragdoll

De drie hoofdvariëteiten van de Ragdoll zijn namelijk de Colourpoint, Mitted en Bi-colour.

Colourpoint: Masker, oren, poten en staart zijn gekleurd. Lichaamskleur is lichter, crèmekleurig. De borst van de Ragdoll is meestal lichter dan de rest van het lichaam. Een Colourpoint mag absoluut geen wit hebben.

Mitted: Mitted betekent gehandschoend. Bij een Mitted Ragdoll zijn de Points gekleurd. Daarnaast heeft de Mitted Ragdoll witte sokjes aan de voorpoten en hogere laarsjes op de achterpoten. Van de kin tot aan de staartinplant loopt een witte streep, de zogenaamde buikstreep. Sommige Mitteds hebben een witte bles op hun neus.

Bi-colour: Het masker van de Ragdoll is hier gekleurd, maar bevat een omgekeerde, witte “V”. Staart en oren zijn gekleurd. Kin, borst, buik en poten zijn wit.

 

Gezondheid Ragdoll

Zowel raskatten als katten van verschillende rassen hebben verschillende gezondheidsproblemen die genetisch van aard kunnen zijn. Problemen die de Ragdoll kunnen beïnvloeden, zijn onder meer:

Hypertrofische cardiomyopathie, een vorm van een hartziekte die erfelijk is. Er is een test beschikbaar om een Ragdoll met deze ziekte te identificeren.

Verhoogd risico op calciumoxalaatblaasstenen

Een aanleg voor FIP (infectieuze peritonitis bij katten)

 

Verzorging Ragdoll

De matig lange vacht van een Ragdoll heeft weinig ondervacht, wat betekent dat ze weinig haar zullen verliezen, maar dat betekent niet dat de katten geen verzorging nodig hebben. Kam de kat twee keer per week met een roestvrijstalen kam om dood haar te verwijderen. Een onverzorgde vacht kan snel klitten veroorzaken.  Een rubberen borstel helpt de resterende losse haren te verwijderen. Als je zachtaardig bent en niet aan hun haar trekt, zullen Ragdolls dol zijn op de aandacht die ze van je krijgen tijdens de verzorgingstijd.

Controleer de oren wekelijks bij de Ragdoll. Als ze er vies uitzien, veeg ze dan schoon met een wattenbolletje of een zachte, vochtige doek die is bevochtigd met warm water. Gebruik geen wattenstaafjes, omdat deze de binnenkant van het oor kunnen beschadigen. Houd de kattenbak vlekkeloos schoon. Een Ragdoll is erg kieskeurig in hun hygiëne. Poets de tanden om parodontitis te voorkomen. Dagelijkse mondhygiëne is het beste, maar wekelijks poetsen is beter dan niets.

Merk op dat seizoensveranderingen en hormonale schommelingen bij ongewijzigde katten de lengte van de vacht kunnen beïnvloeden. De vacht zal in de winter op zijn hoogtepunt zijn. Ragdolls die zijn gesteriliseerd of gecastreerd hebben meestal het hele jaar door een weelderige vacht omdat ze de hormonale schommelingen missen.

Een grote kat zoals de Ragdoll heeft een kattenmand nodig die groot genoeg is om ervoor te zorgen dat hij voldoende ruimte heeft om zich om te draaien en te hurken.

 

Voeding voor Ragdoll

Ragdolls ondergaan meestal verschillende groeispurten als ze volwassen worden. Deze kunnen af ​​en toe doorgaan totdat de kat vier jaar oud is. Laat je niet misleiden door het vetkussen op de buik, dat is een eigenschap van het ras. Totdat je zeker weet dat ze hun volwassen grootte hebben bereikt, zorg ervoor dat ze altijd voldoende voedsel beschikbaar hebben om hun groei te voeden.

Ragdolls hebben een goede en uitgebalanceerde voeding nodig omdat ze groot en stevige botten hebben. De Ragdoll is net als alle katten een roofdier, dus als je besluit hem te voeden met natuurlijke producten, moet twee derde van de voeding vlees zijn. Ook kunt u zure melkproducten voeren, soms vis, eieren en geselecteerd vers vlees geven. Als u geen tijd hebt om een ​​apart menu voor uw huisdier te bereiden, kan u best droge brokken geven. Dit moet van hoge kwaliteit zijn, op zijn minst premium voeding. In dergelijk voer zijn alle substanties opgenomen die nodig zijn voor de kat.

 

Een Ragdoll kitten kopen: zoek een goede cattery

Een Ragdoll kitten kopen lukt niet van vandaag op morgen. Hier komt heel wat voorbereiding aan te pas. Werk je goed in en kom eerst alles te weten over deze prachtige katten. Zoek een goede Ragdoll fokker, laat broodfokkers links liggen. Goede fokkers en cattery's vindt op bij de links op deze website.